mail: info{at}45dimpatras.gr

Χρονικό

1η Σεπτέμβρη 1939 - το ρολόι του κόσμου κτυπά μεσάνυχτα. Η φασιστική Γερμανία εξαπολύει επίθεση στην Πολωνία. Αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
28η Οκτωβρίου 1940 - Οι Ιταλοί σύμμαχοι του Χίτλερ ζητούν από τους Έλληνες «γην και ύδωρ». Η τότε Ελληνική Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της λαϊκής θέλησης απαντά στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι με γενική επιστράτευση. Η Ελλάδα παρασύρεται στη δύνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχίζει η σύγκρουση στην Αλβανία. Κάτω από αντίξοες συνθήκες ο ελληνικός στρατός μάχεται και κερδίζει νίκες. Η άμυνα γίνεται επίθεση. Οι ιταλικές ορδές απωθούνται 60 χιλιόμετρα μέσα στο Αλβανικό έδαφος. Ο αιφνιδιασμός πέτυχε. Η Σοφία Βέμπο που το όνομα της είναι δεμένο με αυτήν τη χρυσή σελίδα της εθνικής μας ιστορίας, η τραγουδίστρια της Νίκης, προκαλεί σκιρτήματα ενθουσιασμού με τα τραγούδια της που θυμίζουν ακόμα και σήμερα ανεπανάληπτες εποχές λαμπρής εποποιίας. Οι Γερμανοί έρχονται αποφασισμένοι να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν οι σύμμαχοι τους. Η ελληνική άμυνα σπάει. Ο ανίκητος στρατός της Αλβανίας συνθηκολογεί. Κατηφόρισαν, με σκισμένα χιτώνια,
με παλιά ντουφέκια.
Δίχως ψωμί στο γυλιό, δίχως σφαίρες.
Μόνο με μικρά οργισμένα ποτάμια
κλείναν τα περάσματα πίσω τους.
Είχαν βαδίσει μήνες και μήνες πάνου
σ'άγνωοτες πέτρες, πάνου στο χιόνι μαζί
με τις ελιές τους και τ αμπέλια τους.
’λλος άφησε κει ένα πόδι, ένα χέρι
άλλος άφησε ένα μεγάλο κομμάτι απ την
ψυχή του,
καθένας κι έναν η πιότερους νεκρούς....
γράφει ο ποιητής Γ. Ρίτσος Στο βράχο της Ακρόπολης η γερμανική σημαία πληγώνει τις ψυχές των Ελλήνων.Ο φασισμός επιβάλλει την παρουσία του. Πείνα, στερήσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα ενός λαού που «δε βολεύεται κάτω από ξένα βήματα».
Συγκροτούνται οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες που αργότερα θα πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα. Θεριεύει η Εθνική Αντίσταση.
Το όραμα της Λευτεριάς γίνεται ορμητήριο ανταρτών που χτυπούν τον κατακτητή με κάθε τρόπο. Οι δρόμοι των πόλεων γεμίζουν με συνθήματα αγανάκτησης του λαού., Κάτω ο φασισμός
Οι κατακτητές αντιδρούν σπασμωδικά. Ομαδικές εκτελέσεις. Καλάβρυτα, Καισαριανή γίνονται τόποι θυσίας. Η λευτεριά κατακτάται με αίμα.
Οι Έλληνες ενώνουν τον αγώνα τους με τους λαούς όλου του κόσμου γεύτηκαν τη φασιστική κτηνωδία. 6 Ιούνη 1944 - Οι σύμμαχοι ανοίγουν το Δυτικό Μέτωπο, με την απόβαση της Νορμανδίας. Οι γερμανικές δυνάμεις κτυπιούνται σε Ανατολή και Δύση. 12 Οκτώβρη 1944 οι Γερμανοί υποχωρούν από την Αθήνα. Η γαλανόλευκη κυματίζει στην Ακρόπολη.
9 Μαΐου 1945 - Οι χιτλερικοί στρατηγοί υπογράφουν την χωρίς όρους συνθηκολόγηση, τα όπλα σιγούν. Οι λαοί πανηγυρίζουν. Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει.
Απολογισμός - 50 εκατομμύρια νεκροί, 90 εκατομμύρια τραυματίες και 30 εκατομμύρια ανάπηροι. Αμέτρητες υλικές και ηθικές ζημίες. 50 χρόνια πέρασαν από τότε. Ο πόλεμος εξακολουθεί να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο. Το αίτημα παραμένει ΕΙΡΗΝΗ Ποια αισθήματα;
Ποιος λόγος ;
Ποιο σωτήριο μήνυμα;
Ειδοποιήστε αυτούς τους στρατιώτες εκεί που τουφεκίζουν το αύριο.
Νικηφόρος Βρεττάκος

Η ιστοσελίδα αποτελεί προσφορά στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου
Σας ευχαριστούμε που συμβάλετε ώστε να γίνει καλύτερο το 45dimpatras.gr