mail: info{at}45dimpatras.gr

Σχολή για μικρούς Αϊνστάιν

sample image

Στα δεκατρία του χρόνια, ο Αλέξανδρος Τερζόπουλος, άριστος μαθητής της 1ης τάξης του Γυμνασίου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, διαβάζει… Κβαντομηχανική. Και όχι μόνον.

Η σκέψη του «βουτάει» σε μαθηματικές θεωρίες, όπως αυτή των πρώτων αριθμών, ξεκοκαλίζει βιογραφίες του Αϊνστάιν και του Νεύτωνα, μελετάει βιβλία του Στίβεν Χόκινγκ. H Γεωργία Κυπριωτάκη, μαθήτρια 3ης Γυμνασίου στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι «ένα παιδί που οργανώνει άριστα τον χρόνο του, προγραμματίζει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τις δουλειές του», ενώ το «κοντέρ» της βαθμολογίας στο σχολείο χτυπάει μόνο 20άρια…
Η Γεωργία και ο Αλέξανδρος έχουν και κάτι άλλο κοινό: είναι «χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά» και μάλιστα με τη «σφραγίδα» του διεθνούς φήμης αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στο οποίο θα βρεθούν τον Ιούλιο για τρεις εβδομάδες, μαζί με άλλους οκτώ, επίσης «χαρισματικούς και ταλαντούχους» Ελληνες συμμαθητές τους. Ο σκοπός; Να παρακολουθήσουν προηγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και να καλλιεργήσουν τις ήδη υψηλές, όπως διαπιστώθηκε και από το σχετικό τεστ, μαθησιακές τους δεξιότητες.
Αυτή τη δυνατότητα δίνει η δημιουργία –με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»– του πρώτου «Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά», στο Κολέγιο «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη (Center for Talented Youth – CTY Greece at Anatolia), σε συνεργασία με το Hopkins. Στόχος του CTY Greece είναι να εντοπίζει χαρισματικούς μαθητές, ηλικίας 5 - 18 ετών και να τους προσφέρει, μέσα από ολοκληρωμένα καλοκαιρινά προγράμματα τριών εβδομάδων, άριστες εκπαιδευτικές προοπτικές, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ενισχυθεί η φιλομάθεια και η πνευματική τους ανάπτυξη μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.
«Μέσω της ίδρυσης του CTY Greece στο Κολέγιο «Ανατόλια» θα μπορούμε και στην Ελλάδα να προσδιορίζουμε τους χαρισματικούς και ταλαντούχους νέους και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους σε ένα ιδιαίτερο μαθησιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο δίκτυο άλλων νέων με κοινά χαρακτηριστικά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Κολεγίου «Ανατόλια» κ. Πάνος Βλάχος.
«Η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης του Ιδρύματος, το οποίο αναγνωρίζει ότι η ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα απαντά στην αδιάλειπτη ανάγκη των ανθρώπων για ανάπτυξη, τροφοδοτώντας την κοινωνική εξέλιξη», τονίζει ο λειτουργικός διευθυντής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Γιάννης Ζερβάκης.
Συνολικά πενήντα μαθητές υποδείχθηκαν από τα σχολεία τους, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το υπουργείο Παιδείας και εξ αυτών επελέγησαν, μέσω του εξειδικευμένου τεστ, οι δέκα οι οποίοι θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα γνωριμίας με χρήματα του Ιδρύματος. Οι άλλοι που θα ακολουθήσουν θα παρακολουθούν τα μαθήματα στο CTY στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Σεπτέμβριο το «Ανατόλια» πρόκειται να ξεκινήσει πανελλαδική ενημέρωση –ίσως και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης– μέσω των σχολείων για την εξεύρεση χαρισματικών μαθητών γυμνασίου και λυκείου.
Του Σταυρου Τζιμα - Καθημερινή
Η ιστοσελίδα αποτελεί προσφορά στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου
Σας ευχαριστούμε που συμβάλετε ώστε να γίνει καλύτερο το 45dimpatras.gr